Seneler önce Bill Gates’in “Think Week” adı altında okuma kampları gerçekleştirdiğini öğrendiğimde oldukça şaşırmıştım. Dünyanın en büyük şirketlerinden birisini yöneten kişi, neden bir hafta boyunca elinde bir çanta dolusu kitapla kendini izole eder ki ? Bill Gates’in 2023 verilerine göre saniyelik kazancının 761 dolar olduğunu düşünürsek okuma eyleminin maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu anlayabiliriz.
Stratejik Düşünmenin Havalı Büyüsü
Gün içinde farkında olsak da olmasak da yüzlerce kararlar alırız. Bu alınan kararların direkt yada endirekt sonuçlarını mutlaka görürüz. Peki bir insan nasıl düşünmeli ki aldığı kararlar sonucunda faydalı çıktılar elde edebilsin ? Tam bu noktada stratejik düşünme devreye giriyor. Columbia Business School’da görevli Dorie Clark’ın eğitiminde öğrendiğim yaklaşımını çok beğenmiştim. Dorie Clark’a göre stratejik düşünme; farklı doneleri farklı süreçlerle ilişkilendirerek sonuçları görebilme becerisi olarak tanımlamaktaydı. Bu bakış açısı karmaşık bir tabloda doğru parçaları bir araya getirebilme becerisini tariflemekte. Peki bu nasıl mümkün ? Birden fazla neden sayılsa da nitelikli kitap okumanın insan zihni üzerindeki faydaları tartışılmaz gerçek. Okudukça nöral ağlar arasında gelişmeler, kişinin perspektifini de geliştirmekte. Böylelikle karmaşık sorunlar karşısında doğru kararlar alabilme becerisini de geliştirmekte. Ezcümle, stratejik düşünebilme, karmaşık sorunları farklı boyutları ile ele alabilme becerisi büyük oranda nitelikli ve düzenli okumalara bağlı.
Bill Gates’in okuma kamplarının sırrı da tam burada saklı. Alacağı kritik kararlardaki doğruluk payının yüksek olması ve stratejik yaklaşımlarındaki başarının sırrı okuma eylemine yönelik özel bir zaman ayırmasında yatıyor.
Alanında markalaşmış bazı iş insanları ve akademisyenlerle tanışma fırsatı buldum. Başarıları hakkında sorular yönelttiğimde, bu kişilerin tereddütsüz bazı kitap tavsiyelerinde bulunabildiğini gördüm. O zaman anladım ki okuma eylemi insan zihnini de, dolaylı olarak kaderini de etkileyen en önemli etken. Kökleri çok eskiye dayanan okuma fiili hala insanların zihnini ve bakış açılarını dönüştürmeye devam ediyor.
Kitap Okumakla Siber Güvenlik Arasındaki Bağ
Kitap okumak dendiğinde edebiyatçıların, şairlerin yada öğrencilerin daha çok yaptığı bir eylem aklımıza gelebilir. Ancak durum tam olarak böyle değil. Siber güvenlik gibi karmaşık disiplinlerin, teknik bilgi ve becerilerin okuma eylemi birleşmesi olmazsa olmaz. Çünkü teknik bilgi, süreç, insan, yapay zeka, sürekli değişkenlik gösteren atak vektörlerini kullanan siber saldırganların düşünce yapısını çözebilmek ve buna uygun bir strateji geliştirebilmek için sadece teknik bilgi yeterli değildir. Siber güvenlik sektörünün en fenomen isimlerinden birisi olan Kevin Mitnick’in “Art of Deception” kitabındaki yordam ve teknikleri analiz ettiğimde kitap okuma eyleminin ne kadar kritik olduğunu gördüm.
Evet kabul ediyorum, insan zihni çoklu çalışma (multi tasking) eylemini beceremiyor. Ancak masadaki farklı veriler arası ilişkileri tanımlayabilmesi mümkün. Bu da geliştirilebilen bir kas. Ve Yüksek Lisans programını tamamlamış birisi olarak üzülerek ifade ediyorum ki bu alanda üniversite eğitimleri yetersiz ve çoğunlukla geriden geliyor. Bu noktada doğru kitaplarla zihin kaslarını geliştirmek şart.
Muhteşem Kasım Okumaları
Yazının bu bölümüne muhteşem Kasım indirimleri metaforu ile giriş yapmak istedim satın aldıklarımız anlık hormonel değişimler sonucu iyi hissettirse de uzun süreli tatminin okumak eyleminde olduğuna inanıyorum. İşbu sebep belli aralıklarla blog sayfamda, faydalı bulduğum kitapları ilgilileri ile paylaşmaya karar verdim.
Kitapların özetini yapma zahmetine girmeyeceğim, ufak bir araştırma sonucu bunları zaten görebilirsiniz. Amacım “iyi ki okumuşum” dediklerimi paylaşmak. Umuyorum sizlere de fayda sağlayacaktır.
Yazıyı ufak bir farkınlıkla kapatmak isterim. Senelerce çok kitap okumanın faydalarına inanmış birisi olarak geçirdim. Ancak son senelerdeki bakış açım değişti, çok okumak yerine nitelikli kitapları sindirerek okumanın çok daha önemli olduğuna inanıyorum. Buradaki zor soru şu: Hangi kitap nitelikli, hangisini, nasıl okumalıyım ? Bu sorunun doğru cevabı yok. Herkese göre değişkenlik gösterir. Ben bana göre iyi ki dediğim kasım okumalarımı sizinle paylaşmış olayım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
- Sıra Dışı Düşünceler – Bruce Lee
- Liderlik Cesareti – R. Brian Stanfield
- Afedersiniz İçe Dönük – Gözde Attila
- Robinson Crusoe – Daniel Defoe
Bir yanıt yazın